Címkék

Címkefelhő

Friss kommentek

Priv üzenet

mailto: selectoreox kukac gmail dot com

Rákkenróóól

Főleg zenéről, főleg élőben, főleg saját képekkel. Blues, bluesrock, rock és heavy.

Koncertfotók

Beharangozó - Texas mégis idejön: Johnny Winter Budapesten

2008.10.20. 09:38 | EOX The Selector | 1 komment


Johnny Winter a 60-as évek végén lett a blues egyik legnagyobb ásza. Hírnevét a komromisszummentes bluesmuzsikájával szerezte.
1944 február 23-án született Lealand-ban (USA, Texas állam), (John Dawson "Johnny" Winter III) első zenekarát 14 évesen, 12 éves testvérével, Edgarral együtt alapította Johnny and the Jammers (1959) néven.
Beaumontban, ahová születése után költöztek gyakori volt a faji nézeteltérés, születése előtt nem sokkal még a Nemzeti Gárda tartotta fenn a rendet, féken tartva a brutálisan fosztogató tömeget. Ennek ellenére Johnny egy pillanatig sem gondolkodott akkor, amikor csatlakozott fekete szomszédaihoz zenét hallgatni, mit több, játszani muzsikájukat. A fekete közösség is elismerte hitelességét és elkötelezettségét a blues irányában. „Semmi különös nem történt. Az estéimet fekete klubokban töltöttem és senki sem háborgatott, mindig szívesen láttak.” – nyilatkozta késobb.


Első saját lemezét 1969-ben jelentette meg, melyeken például B.B. King "Be Careful with a Fool," Sonny Boy Williamson II "Good Morning Little School Girl," Robert Johnson "When You Got a Good Friend" és a híres texasi Lightin' Hopkins' "Back Door Friend." című számai voltak megtalálhatóak néhány saját dallal egyetemben. Kísérő zenészei a szintén nagy hírnévre szert tett és nemrég elhunyt Uncle John Turner volt dobon és – ki ne ismerné a Double Trouble basszerét – Tommy Shannon aki később Stevie Ray Vaughan bandáját erősítette.
Még ugyanebben az évben egy újabb lemez is megjelent tőlük, Second Winter címmel, de az igazi nagy dobás abban az évben a woodstocki koncert fellépés volt.
1973-ra legyűrte herion függőségét és visszatért a remek Still Alive and Well (hoppá!) című koncert lemezzel.
Johnny Winter mindig vágyott arra, hogy Muddy Waters-el dolgozhasson együtt. Ez 1977-ban sikerült is, J.W. volt a producere a híres fekete blues muzsikus több lemezének is. Bár zenészként nem (bár számos lemezét jelölték), Muddy Waters producereként és zenésztársaként hozzájutott a Grammy-hez több ízben is. Szinte valamennyi egyéb létező díjat, elismerést megkapta az albinó texasi, nemzedékének legnagyobb alakjaként tartja számon mind a szakma, mind a közönség. Tucatnyi hivatalos és nem hivatalos lemezzel örvendeztetett meg minket közel negyven év alatt a texas blues legnagyobb alakja.
Őt tartják az összekötonek a nyugati rock (Allmann) és a brit blues hullám (Clapton, Page) között.
Sajátos, sodró lendületű, iszonyúan erőteljes játéka megmaradt romló egészségi állapota ellenére is. Manapság már ritkán koncertezik, azt is ülve teszi, de az erő, az erő még vele van.
Hamarosan a Mafioso Concerts jóvoltából itthon is láthatjuk Texas egyik jelképét, nevezetesen 2008. október 27-én Budapesten, a PeCsában.

 

Ehun egy jó kis Jumpin' Jack Flash, 1974-ből:



Diszkográfia:
The Progressive Blues Experiment (1969)
Johnny Winter (1969)
Second Winter (1969)
Johnny Winter And (1970)
Live Johnny Winter And (1971)
Still Alive and Well (1973)
Saints & Sinners (1974)
John Dawson Winter III (1974)
Captured Live! (1976)
Together (1976) with Edgar Winter
Nothin But the Blues (1977)
White, Hot and Blue (1978)
Raisin' Cain (1980)
Guitar Slinger (1984)
Serious Business (1985)
Third Degree (1986)
The Winter of '88 (1988)
Let Me In (1991)
Hey, Where's Your Brother? (1992)
Scorchin' Blues (1992)
Live In NYC '97 (1998)
I'm A Bluesman (2004)

http://www.johnnywinter.net

http://www.mafiosoconcerts.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://eoxtheselector.blog.hu/api/trackback/id/tr45722621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

king_aranarth 2008.10.27. 19:46:52

Sajnos nem látom, sajnos nem hallom élőben. Furcsa fintora ez a sorsnak, mert idén tucatnyi koncerten voltam, és csak Gary Moore-t vártam jobban. Ez most nem jött össze.
süti beállítások módosítása