Címkék

Címkefelhő

Friss kommentek

Priv üzenet

mailto: selectoreox kukac gmail dot com

Rákkenróóól

Főleg zenéről, főleg élőben, főleg saját képekkel. Blues, bluesrock, rock és heavy.

Koncertfotók

Winkler úr megmondta a tutit

2010.10.11. 09:13 | EOX The Selector | 2 komment

Ezen a blogon zenei témájú dolgok szoktak megjelenni, de az iszapkatasztrófa annyire kiverte a biztit, hogy - ahogy oly' sokan - én sem tudom befogni a számat.
Nem vagyok egy környezetvédő-fasiszta, azonban...

... volna néhány kérdésem, amelyek nyilván költőiek, de fel kell tennem őket.

Winlker úr megmondta a tutit 2010.10.08-án a MR1-en. A '80-as évek végén, még a tározó építése előtt a szakemberek tudták, hogy ez a cucc nincs jó helyen ott, ahova építik. Mégis elkészült valahogy, bírta 20 évig, aztán megadta magát.
A recept egyszerű az ilyen katasztrófákhoz:
- rossz építmény, rossz helyen
- Ellenőrzés eredménye során kisstílű döntések születnek
- Megelőzés szó törlése a szótárból
- Tojnak szólni az ott lakóknak, hogy milyen műépítmény mellett élnek
- Kicsit túltöltik a tározót

Ha az építés előtt tudta mindenki, hogy ez a cucc rossz helyen van, akkor minek épült meg?

Értem én, hogy KGST, meg bauxit-nagyhatalom, meg 1000 munkahely, de azt valaki rajzolja már meg nekem, hogy miként lesz egy negatív műszaki szakvéleményből pozitív politikai döntés?
A mechanizmus nyilván ismert annak, aki az 'átkosban' szocializálódott.
A kontraszelekció díszpintyei jószándéktól vezérelve segítenek az "ámbörökön", meg a mi kutyánk kölyke nem hibázik.
Ma sincs ez másképp és nemcsak itt, máshol se'.

- Ki volt az a balfék, aki New Orleans lakóit bátorítota vagy 60 évig: "Gyerekek építkezzetek nyugodtan oda a gödörbe, majd mi, "az emberek megmentői" megállítjuk az óceánt meg a hurrikánt.
- Nem lesz gond ott Felsőzsolcán azzal a plázával, mert mi, "a nagy munkahelyteremtők" zsebben elhordjuk a Sajót árvíz esetén.
- "Persze Pistikém, nyugodtan kivághatod ott a Tisza partján azt az ártéri erdőt, mert én, a "Ti polgármesteretek" majd kisimíton az árvízkor hullámzó Tiszát és akkor az nem fogja ütni a lekopasztott, védelem nélküli gátat. Erős gát az, kibírja."

Lehet ezzel szórakozni, de nem érdemes.

Be lehet szerezni mindenféle szakvéleményt arról, amiről akarunk és az ellenkezőjéről is.
Mikor megy már el ez a sok prostituált szakértő kekszet kapálni Alsószarfalvára?
Be lehet tenni a mi kutyánk kölykét a tutiba, de amikor valóban helyt kell állni, akkor nem biztosan arra pincsire lesz szükség. Sőt biztosan nem. A folyamat megállíthatatlan ezer éve. Ezt láttam 18 éves koromban is, amikor a gyárban, ahol akkor dolgoztam, olyan ember lett a fejlesztési igazgató, aki életében nem látott szétszedett hangszórót. Pedig azt gyártottunk... Persze párttag volt... A gyár a rendszerváltás után nyom nélkül tünt el.

Most olvasom, hogy egy titkárnő, a Búbos Banka környezetvédelmi örs vezetője és
iskolaigazgató lett a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet vezetője.
E hivatal dolga lett volna ellenőrizni az átszakadt falú tározót...


Hát ennek sosem lesz vége?

Értem én, hogy munkát kell adni, lehetőleg mindenkinek. Értem én, hogy gazdaságilag növekedni kell. Azt is értem, hogy a helyi- és nagypolitikai vezetők jószándékkal  megpróbálnak segíteni vagy lehetőséget biztosítani az embereknek.

...és amikor eltemettük a halottakat, eldózeroltuk a falukat, mindannyiunk pénzéből kifizettünk százmilliárdokat a kárelhárításra, akkor maximum azt mondjuk, amit a hadseregekben szoktak: "Feláldozható emberanyag"?

- Ki lesz az, aki kitakarítja az életünkből a mindenható pártpolitikát, lettlégyen az bármilyen szinű?
- Ki az, aki a elmagyarázza a "nagy megfejtőnek", hogy a párttagkönnyvel együtt nem tettek szaktudást és húsz év rutint a zsebébe?
- Ki az aki elmagyarázza a sok, apró helyi sikert elérő természetkárosítónak, hogy az a sok apró terület, amit elvett jogos tulajdonosától, azt ezerszer veszi vissza folyó vagy a táj?

Mikor használjuk már a technolgiai színvonalunkat arra, amire való?
 

EOX

A bejegyzés trackback címe:

https://eoxtheselector.blog.hu/api/trackback/id/tr792362108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k/m 2010.10.11. 11:29:09

Azért vedd bele azt a számításba, hogy a zagytárolókra szükség van. Egyrészt ipari melléktermék, másrészt hasznosítható is a cucc (pl. kerámiatéglagyártásban)
Országosan, és világszerte működnek hasonló műtárgyak, többnyire hasonló elhelyezéssel (mármint közel a településekhez), és nincs velük probléma.
A konkrét eset előkészítő tanulmányait nem ismerem, meg konkrétumokat sem.
Viszont azt el tudom mondani:
- A hasonló településpolitikai döntéseket a "laikus" képviselő testület hozza meg, szakmai előterjesztés után. Oszt persze néha annak ellenére. De ugye a pék lehet polgármester.
- A pénz nagy úr, és mindenki megvehető. Ők is, te is, én is. Az ár más tészta, de van az a pénz. Aki azt mondja, hogy nincs az hazudik
- Magyarországon azt is ellopják ami nincs. Egy tervezőnek a betont úgy kell megtervezze, hogy akkor is elég legyen, hogy ha a keverőüzemben kilopják a cementet, és az anyagból is mindenki lop aki csak tud
- Perlitbeton egy jó dolog, frankó hőszigetelő. De a lúgot nem szereti. Meg nem egymillió m3 agyagszerű zagy ellentartására való. Igaz, eredetileg annak nem is abból kellett volna készülnie, hanem nagyszemes nehézbetonból, k.va sok vassal.
- Elméletileg még így is rendben lett volna a cucc, mert azért az a földmű megfogta volna a cuccot, ahogy azt tette eddig is, csak ugye a karbantartási hiány, meg a "töltsük túl" dolog (ami ugye benne van a pénz nagy úr témában) egy dolog még bejátszik. Petőfi óta tudjuk, hogy bár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr. Namost a vizes agyag az csúszik, és ha szarul van megépítve a rézsű... és még ráesik két évnyi víz...

Arról már nem is beszélek, hogy nem biztos, hogy a betonozást Kanalas Winnetou betanított segédmunkás felügyelet nélkül kellene hogy elvégezze. És nem a lapáttal kéne vibrálni...
- Mellesleg nem ártana, hogy ha egy üzemeltetőnek lenne biztosítása/tőkéje ilyen helyzetekre, különösen ha kiemelten veszélyes ipari tevékenységet folytat

Magyarisztán 2010

(persze azt is hozzá kell tenni, hogy ez a dolog akkor is benne van a pakliban, hogy ha minden rendben van. Veszélyes üzem, el kell fogadni. A lakosokat anno kártalanították, mert a trv. előírja. Erről persze kussol a sajtó, de annak meg a szenzációhajhászás a dolga. Ők tudták hogy a cucc ott van. Ha félnek, lakjanak máshol. Ne menjen falura az akinek büdös a disznó.)

Sz.r ez úgy ahogy van.

kisunokád

EOX The Selector · http://eoxtheselector.blog.hu/ 2010.10.11. 14:39:40

Értem én, hogy gőzmozdony.....
A pénz tényleg nagy úr, a baj ezzel csak az, hogy nem úgy működik, ahogy azt sokan gondolják. A pénz most lesz csak igazán úr akkor, amikor már temetni meg dózerolni kell és nem akkor, amikor ezt a jószágot odaépítették.
Azt is elhiszem, hogy kell ilyesmi, de mér' van az, hogy piramisok még ma is állnak ez a tározó meg összedőlt?
süti beállítások módosítása