Címkék

Címkefelhő

Friss kommentek

Priv üzenet

mailto: selectoreox kukac gmail dot com

Rákkenróóól

Főleg zenéről, főleg élőben, főleg saját képekkel. Blues, bluesrock, rock és heavy.

Koncertfotók

Exkluzív mélyinterjú a Eox Dö Konnektorral, a Sansz-On Bizottság zenekar vezetőjével - 1. rész

2011.01.01. 11:52 | EOX The Selector | Szólj hozzá!

(Az interjút terjedelmi okok miatt részletekben tesszük közzé. a fényképen az interjú készítője, Taschentücher Maunika látható.)

Az interjút Taschentücher Maunika ujságírónő készítette. Maunika hosszú és termékeny munkásságára tette fel a pontot ezzel az interjúval. Maunika 23 éves korára elnyerte a Schwarzenegger-díjat, az egyik legelismertebb elismerést, ...

...amelyet a kelet-belorusz ujságirószövetség bocsátott ki. Megkapta a Nagy Lebowski díjat, valamint a Magyar Népköztársaság Térdekkel Ékesített Szalagját. Első munkahelye a Csepeli Vasmű sajtóasszisztensi pozíciója volt, ahonnan azonnal kitűnt kiemelkedő tehetségével, professzorokat meghazudtoló tárgyi tudásával és sárga Ferrarijával.Négy hónap után innen egyenes út vezetett a Magyar Tudományos Akadémia alelnöki pozíciójába. Maunika jelenleg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki szaktanácsadója (társadalmi munkában), a Médiatanács megbízott szakértője (társadalmi munkában). Nem szakított csepeli barátaival sem: Ő vezeti a „Toll és vasérc” című kortárs irodalmi rovatot a Vasas Hírharsona félnapi üzemi lapban (társadalmi munkában).

TM: Kedves Dö, hogyan jött az ötlet, hogy zenekart alakít?

EDK: Elnézést, a nevem Eox Dö Konnektor, szólítson csak EOX-nak.

TM: Elnézem. Azonban a magyar helyesírás szabályai szerint az Ön első keresztneve Dö, a második Konnektor, vezetékneve pedig az Eox. Ezért szólítottam Dö-nek.

EDK: Igen, de ez egy ragadványnév, angolszász eredettel, azaz keresztnév-vezetéknév a sorrend.

TM: Nem nyitok vitát. Szóval mi vitte rá 79 éves korában zenekar alapításra, holott Ön nem játszik semmilyen hangszeren?
 

EDK: Az semmiképpen sem zavart, hogy nincs zenei előképzettségem, hiszen azt már régóta tudjuk, hogy a zenekar alapításhoz nem kell érteni a zenéhez. A jelenleg zenekart alapítók 99%-nak köze sincs a muzsikához – és nem is lesz soha. Ez azonban a tapasztalatok szerint nem zavarja a közönséget, nem csökkenti az élvezeti értéket ellenben növeli a bevételt. Egyébiránt játszom hangszeren: több esetben is felléptem fésűre rögzített selyempapírral, mint zümmögő kórus. Akkori zenészársaim, Sosztákovics és Gilmour elvtársak osztatlan lelkesedéssel gratuláltak a produkciómhoz, tehetségesnek tartottak. 1961-ben pedig sikeres OSzK vizsgát tettem e hangszer használatából és zeneelméletből. Ergo megkérem kedves Maunika, hogy a továbbiakban fejezze be a fehérterror által ihletett aknamunkás provokációit.
Visszatérve az eredeti kérdésre, a zenekar alapítását a nemrégiben napvilágot látott párthatározat ihlette meg illetve tette lehetővé. A határozat tervezetének megjelenése után azonnal felismertem, hogy eljött számomra az idő és a hely. A tervezetet ugyebár széles körben megvitatták a társadalom főbb képviselői, azaz özv. Csepcsányi Emilné és Dr. Aczél György elvtársak. A vita és a megjelent határozat szövege azóta kikerült a zenekar próbatermének falára és valamennyi zenekari tag és a személyzet alkalmazási feltétele lett a 300 oldalas határozat szó szerinti ismerete. Remélem, nem szükséges ismertetnem Ön, illetve a munkás és paraszt olvasóközönség számára a határozat tartalmát, hiszen az egyébiránt minden közintézmény falán is megtalálható.
A végső lökést az a bekezdés adta meg, amely szó szerint így hangzik: „2§. Amennyiben a portásnak mégsincs igaza, automatikusan az 1§. lép életbe.” Ez a mondat aranybetűkkel kerül be, valamennyi magyar nemzeti dokumentumba. Ahogy a Császári és Királyi Híradóban hallottam, a Budavári Palota Oroszlános udvarának oroszlánjai már elbontásra kerültek, hogy azok helyére a párthatározat eme veretes szövegét illesszék – kőtáblákba vésve. Egyetértek, ezt már nyolc évvel ezelőtt meg kellett volna tenni.
A párthatározat feltépte az eddig a szememre ereszkedő homály vastag damasztját, miközben pillantásom a végtelen határait fürkészte, belém hasított a drámai felismerés: nincsenek már korlátaim, nincs emberi hatalom, amely megállíthat a zenekar alapításban. És lőn.
 Nem tudom, hogy a széles publikum, az Emberek megértették-e már korszakos jelentőségét e dokumentumnak, hiszen csak 25 perce látott napvilágot a végleges szöveg. Azon leszünk, hogy mindenki megismerje és legbévül is magáévá tegye a Határozat mély üzenetét. Magácskának, kedves Maunika az interjú után szívesen tartok egy mini szemináriumot az irodámban. Máris beiskolázva érezheti magát.
 

TM: Igazán megtisztel. Remélem, hogy új gondolatokkal terhesen térhetek majd vissza szerény hajlékomba a szeminárium után. Meséljen kérem a zenekar megalakulásáról.
 

EDK:  Miután leomlott szememről a súlyos köd és látásom megélesüle, először is kétheti hideg élelemmel felszerelkezve a templomba rohantam, meggyónni valamennyi bűnömet. Végülis új életet kezdtem, reménykedve, hogy az Égiek tiszta lapot osztanak a régi bukott betli helyett. Imáim meghallgatásra találtak, látomásom volt. A látomásban egy bizottságot láttam kialakulni, amely a zenekari tagok felvételét bonyolítja. Gyorsan megalakítottam tehát a „Sansz-On Bizottság zenekar Szavazatszámláló és Bíráló Központi Bizottság” Kft-t. Az alapító tőkét, a templomi perselyekből, a misebor nagyker értékesítéséből, az üres üvegek visszaváltásából, valamint a magyar zeneoktatás céljára befolyt adományok elsikkasztásából gyűjtöttem össze, azaz összefoglalva: közadakozásból.
A Központi Bizottság (továbbiakban: KáBé) jól tükrözi a hazai társadalom szerkezetét és a Párthatározat szellemiségét. A Kábé elnöke szerénységem. Az Ügyvezető titkár Demjén Rózsi elvtársnő, régi és hűséges harcostársnőm az Úrban (fedőneve: Fedő). Bíráló Szakosztály elnöke Dr. Prof. Mag. Korda György elvtárs. A szakosztály tagjai: Ice-T elvtárs (Fegyelmi Bizottság és az Ideológiai Szakbizottság elnöke), Grandpierre Attila elvtárs, a Tudományos és Pszichiátriai Albizottság elnöke, Adolf Hitler elvtárs (fegyelmi bizottsági tag), valamint Makarenkó elvtárs, aki az oktatási albizottságot vezeti. A KáBé munkáját meghívott szakértők támogatják: Piszkos Fred elvtárs az egészségügyi vonalat erősíti, Rákoshy Mátyás elvtárs a médiaszakértőnk, Lady Gágá (fedőneve: Gőgös Gúnár) elvtársnő a nemibeteg gondozónk, Stohl Bucka elvtárs logisztikai szakreferens. A zenei területen legfőbb erősségünk és utolsó erős résünk a bástyán Fásy Zsülike elvtársnő. A humánpolitika jellegű ügyeket Jean-Paul Sartre és Frantz Kaffka elvtársak bonyolítják. A gazdasági ügyeket is én intézem, ebben segítségemre vannak Fülig Jimmy és Som Lajos elvtársak.
A KáBé első ténykedése a zenekari tagok pályáztatása és a tagok felvétele volt, amely sikeresen lezajlott. A pályáztatás és felvétel lélekemelő pillanatairól a teljesen független média fejvesztés terhe mellett részletesen beszámolt. Összefoglalva a főbb tagok listája a következő:


Dob: John Bonham elvtárs
Basszus: Cliff Burton elvtárs
Billentyű: Ray Charles elvtárs
Vezető gitáros: Radics Béla elvtárs
Kísérő gitáros: Kovács Pistike 4b. oszt. tan. pajtás
Ének: Jim Morrison elvtárs
 

A zenekar kiegészül egy professzionális ének- és vokál karral, nevük „III/III. Ügyosztály”. Tagjakat - eltérően kétharmados hagyományainktól – nem a KáBé választotta meg, hanem a NNP Klub televíziós csatorna közönsége választhatta meg SMS szavazás által a Pártiskola hallgatói köréből. Az indulók a következő nagyszerű előadók voltak:

Mahalia Jackson elvtársnő, a híres vietnámi veterán, Koko Taylor elvtársnő és Papp Rita elvtársnők.

A férfikar indulói Karel Gott elvtárs, Druce Dickinson elvtárs és Rohadt Jancsi elvtársak. A savazatok összeszámlálása után elsöprő szavazati aránnyal a III/III Ügyosztály tagjai tehát a következők lettek:
 

Női kar: Mahalia Jackson elvtársnő, Koko Taylor elvtársnő és Papp Rita elvtársnő
Férfi kar: Karel Gott elvtárs, Druce Dickinson elvtárs és Rohadt Jancsi elvtárs
 

Érdekessége és talán furcsa-szokatlansága volt a szavazásnak, hogy a szavazatok leadása és azok átvizsgálása után a szavazók túszul ejtett családtagjait szabadon engedtük. Ilyen még nem volt a magyar médiatörténelemben.
 

A zenekart egy fúvós szekció is támogatja. Kiválasztásuk nem volt nehéz feladat. A Trombi Fúvóskar tagjai sorban: Trombi Kiselefánt – trombita, Trombi elefánt – szaxofon és Trombi öreg elefánt – harsona és altszaxofon.
 

A csapattal olykor alkalmi, meghívott muzsikusok is fellépnek, illetve a stúdiómunkálatokban is részt vesznek, színesítve ezzel repertoárt. Bartók Béci elvtárs különböző népi hangszerekkel színesíti a programot, mint például zongora. Liszt Ferike 5b. oszt. tan. pajtás marimbán, Béthóven bácsi Hammond-orgonán, Eoksz dö Szelektor, azaz a kisfiam pedig vízimalmon és lökhajtásos repülőn játszva színesíti a programot. Néha meghívjuk Vona Gabi bácsit cimbalmozni.


A zenekar szövegeit én írom, ezek tartalmáról és szellemiségéről Maunika még úgyis megkérdez később. A zenekar zenéjét a zenekari tagok írják, túlnyomó részben közösen. A jogdíjak megfelelő és egyszerűbb elosztása és elszámolása miatt azonban dalszerzőként is az én nevem van feltüntetve.
 

A Sansz-On Bizottság zenekar a megalakulása után azonnal építőtáborba vonult, kulturált csapatépítés céljából. A két hónapos, Seychelle-szigeteki építőtábor alatt elképzelhetetlen mennyiségű munkát végzett el a zenekar. Megírtak legalább két, de inkább három dalt, amelyekből az egyiket hangszerelni is sikerült. Jómagam majdnem teljesen elkészültem a dalokhoz tartozó szövegek gerincét adó váz piszkozatával. A zenekar összerázódott a súlyos terhelés alatt és fel is nőtt a feladat nagyszerűségéhez. A táborozás és az alkotó munka után a zenekar tagjai szellemileg és fizikailag is teljesen kimerültek, úgyhogy itthon néhány hetes szünidőt, mintegy szabadságot kaptak a tagok pihenés céljából. Nagyon vigyázunk arra, nehogy idő előtt kiégjünk, mivel mondanivalónkat csak hitelesen, frissen fakadó patakként kívánjuk a nagyközönség elé tárni.

TM: Kérem, hogy meséljen a zenekart kiszolgáló csapatról is. Ha jól tudom, igen komoly háttércsapat munkálkodik a zenekar körül a siker érdekében.
 

EDK: Igen sok ember munkája fekszik abban, hogy a Sansz-On Bizottság zenekar a megfelelő minőségben szólaljon majd meg, majdan a színpadi produkció elkápráztassa a zembereket, illetve hogy ezen közben a zenekar is jól érezze magát. Szinte fel sem lehet sorolni azt a sok lelkes személyt, aki mintegy havi nettó 2,1 millió forint bérért (+jutalék és cafeteria) a zenekar alkotó munkáját lehetővé teszi – és akkor még nem beszéltem az önkéntesekről. Elsők között kell említenem a zenekar léggitárosát, aki ugyan csak az öltözőben és a próbastadionban szórakoztatja a stáb tagjait, nélküle azonban a zemberek még a büfébe sem találnának el. Aztán fontos, sőt nélkülözhetetlen személy még…

Folytatása következik: A zenekar ideológia háttere, kűzdelme a monopóliumokkal, koncertprogram és a készülő lemez erotikus titkai.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://eoxtheselector.blog.hu/api/trackback/id/tr12551904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása