Címkék

Címkefelhő

Friss kommentek

Priv üzenet

mailto: selectoreox kukac gmail dot com

Rákkenróóól

Főleg zenéről, főleg élőben, főleg saját képekkel. Blues, bluesrock, rock és heavy.

Koncertfotók

Már 19 éve...

2009.08.27. 14:53 | EOX The Selector | 3 komment

Címkék: stevie ray vaughan

1990. augusztus 27-én hunyt el minden idők egyik legnagyobb gitárosa, Stevie Ray Vaughan.

55 éves lenne idén október 3-án, ha élne. Hiányzik, mert szemben sokakkal, például Jim Morrisonnal, Hendrix-el, Joplin-nal neki nem íratott meg a korai halál. Ahogyan nem nyomaszt mondjuk Morrison halála (annál inkább életműve), hiszen az törvényszerű volt, úgy fáj Stevie teljesen értelmetlen halála és messze nem befejezett munkássága. Lezuhanni helikopterrel: az egyik legostobább vég, ami létezik. Buta és értelmetlen.

Álljon itt e nagyszerű muzsikus zanzásított története címszavakban.

 

1954. okt. 3.

Stephen Ray Vaughan megszületik Dallasban. Édesapja Jim, édesanyja Martha Vaughan, egy testvére van, a három évvel idősebb Jimmie.

 

1963

Stevie megkapja első gitárját – ez még műanyag hangszer.

 

1965

Doyle Bramhall meghallja Stevie-t gitározni (Jeff ’s Boogie c. dal) és bátorítja a 11 éves kisfiút, hogy gyakoroljon. Később Stevie azt nyilatkozta, hogy Doyle volt az első, aki azt mondta neki, hogy jól játszik.

 

1967

Stevie szülei tartva a drog- és alkoholproblémáktól, korlátozni igyekszenek a két fiú zenei szárnypróbálgatásait. Stevie tizenhat éves korában elköltözik otthonról Doyle-hoz.

 

1970

Stevie mosogatóként dolgozik a Diary Mart nevű étteremben. Egy szép napon beleesik egy hordó zsírba. Ekkor betelik nála a pohár, soha többet nem megy vissza az étterembe: zenész lesz.

 

"Part of my job was to clean out the trash bins. One night, I was standing on top of a barrel, and the top caved in. I fell in grease up to my chest, and right then I decided 'I'm not gonna do this anymore. I'm gonna play guitar'."

 

Megalakul a Blackbird nevű zenekar, ahol Stevie a gitáros

 

1971

Stevie két dalt játszik a Cost of Thousands nevű főiskolai zenekarral (A New Hi lemez).

Karácsony után Stevie-t kidobják a főiskoláról, mire Ő Austinba megy a Blackbird-el.

Főleg a Rolling Hills Country Clubban (most Soap Creek Saloon) játszanak.

 

1972

Stevie rövid időre csatlakozik a Krackerjack nevű formációhoz. Otthagyja Őket, amikor a banda úgy dönt, sminket használnak a színpadon. A Karckerjack basszistája a későbbi Double Trouble basszerja: Tommy Shannon.

 

  

1973

Stevie-t meghívják a NightCrawlers nevű zenekarba, melynek Doyle is tagja. Az A&M lemezt vesz fel velük, mely soha nem jelenik meg. Elkeseredésükben visszamennek Austinba.

Ekkor találja meg a Ray's Music Exchange boltban azt a lezúzott állapotú ’59-es évjáratú Stratocastert, melyet később Number One néven ismerhettünk meg. Haláláig ez volt Stevie kedvenc hangszere.

 

1974

Csatlakozik a Paul Ray and the Cobras nevű, akkor már népszerű austini zenekarhoz.

Két és fél éven keresztül Austin-i fellépések során bizonyítja tehetségét.

 

1977

A Cobras lesz az év zenekara Austinban. Szeptemberben Stevie otthagyja a Cobras-t és megalakítja a Triple Threat Revue nevű blues/rhythm and blues zenekart. A felállás:

 

Stevie Ray Vaughan, gitár,

Freddie "Pharoah" Walden, dob,

Mike Kindred, billentyű,

W.C. Clark basszus,

Lou Ann Barton ének

 

1978

Clark kilép, helyére Jackie Newhouse kerül, Johnny Reno szaxofonos csatlakozik a csapathoz. Később Walden is kilép, helyére Chris „Whipper” Layton érkezik. A banda új neve: Triple Treat

 

1979

A Triple a San Francisco-i blues fesztiválon játszik

Lenora (Lenny) Bailey és Stevie Austinban házasságot köt december 20.-án.

 

1980

Barton is elhagyja a Triple-t, hogy a Roomful of Blues nevű zenekarhoz csatlakozzon.

Stevie átnevezi a zenekart Double Trouble-re, mely név egy Otis Rush dalhoz kötődik.

Április 1-én a Streamboat 1874 nevű klubban játszanak, melyet egy rádióállomás rögzít. 1992-ben adják ki ezt a felvételt In The Beginning címmel.

 

  

1981

Tommy Shannon érkezik a Double Trouble-be Newhouse helyére. Tommy játszott 1969-ben Woodstockban Johnny Winter zenekarában.

Az austini zenei fesztiválon,  ahol a Double Trouble úgy játszik, hogy Mick Jagger is izgalomba jön a látottaktól.

 

1982

Április 22-én a Double Trouble és a Rolling Stones közös, zártkörű koncertet ad New Yorkban, a Danceteria nevű helyen.

A csapat a Montreaux-i jazzfesztiválon lép fel. Ők az elsők, akik lemez és különösebb ismertség vagy elismertség nélkül koncerteznek ezen a világhírű rendezvényen. Ezt a koncertet követően kéri fel David Bowie Stevie-t, hogy játszon Let’s Dance című lemezén. Ebből a lemezből háromszor annyit adtak el, mint előtte David legsikeresebb lemezéből.

Szintén e koncert hatására Jackson Browne ingyen stúdiót biztosít Stevie-ék számára Los Angelesben. Ebben a stúdióban rögzítik két nap alatt Stevie Ray Vaughan és a Double Trouble első stúdió lemezét Texas Flood címmel. A zenekar azonnal szerződést kap az Epic lemezcégtől és annak legendás vezetőjétől John Hammondtól. John nem kisebb neveket fedezett már fel, mint pl. Bob Dylan vagy Bruce Springsteen.

 

1983

A Texas Flood megjelenik június 13-án és rögtön két Grammy díjra is jelölik: A legjobb tradícionális blues lemez és a Legjobb instrumentális dal kategóriájában (a Rude Mood-ért).

A csapat látható az Austin City Limits TV műsorban.

Stevie három kategóriában nyer díjat a Guitar Player szavazásán: A “legnagyobb tehetség”, a “legjobb blues lemez” és a “legjobb elektromos blues gitáros” kategóriájában, legyőzve olyan előadókat, mint Eric Clapton. Ő a második olyan személy, aki három díjat is nyer egyetlen évben. Az első ilyen gitáros Jeff Beck volt. Stevie 1991-ig nem talál legyőzőre a “legjobb elektromos blues gitáros” kategóriában.

 

1984

Megjelenik a Couldn't Stand The Weather május 15.-én. Stevie elnyeri első Grammy-díját a legjobb tradícionális blues felvétel kategóriájában a Texas Flood Montreaux-i felvételéért. Ez a dal a Blues Explosion c. lemezen hallható. A Voodoo Chile (Slight Return) és a Couldn't Stand The Weather dalokért a “legjobb instrumentális rock előadás” címre terjesztik fel.

Stevie két “W.C. Handy National Blues Award” díjat kap: “Az év előadója” és a “legjobb blues zenész” kategóriákban. Ez az első alkalom, hogy e két kategóriát együtt fehér ember nyeri el.

Október 4-én, Stevie 30. szülinapján testvérével, Jimmie-vel, Angela Strehli-vel (ének), Roomful of Blues fúvósaival, Dr. John-nal (zongora) és George Rains-el (dob), koncerteznek a New York-i City’s Carnegie Hall-ban. Stevie erről a koncertről később azt mondta, hogy ez volt a legszebb szülinapja.

 

1985

Reese Wynans billentyűs csatlakozik a zenekarhoz és felveszik harmadik lemezüket Soul To Soul címmel, mely szeptember 30.-án jelenik meg.

Stevie ötödik Grammy jelölése: "Best Rock Instrumental Performance" (a "Say What!" dalért).

 

1986

Jim Vaughan, Stevie édesapja elhunyt Parkinson-kórban augusztus 27.-én.

Szeptember 28-án a sok drog- és alkoholfogyasztás meghozza gyümölcsét: Ludwigshafen-ben Stevie összeesik. Az orvosi vizsgálat megállapítja, hogy Stevie rendszeresen kokaint fogyasztott whiskey-vel és ez komoly gyomorkárosodást okozott. Stevie igyekezett a turné hátralévő 23 állomását végigjárni, de csak kettőt sikerült. Stevie a londoni drog rehabilitációs klinikára kerül. Hasonlóképpen jár Tommy Shannon is.

Live Alive lemez megjelenik November 15.-én.

 

1987

Stevie és a Double Trouble a Fair Park Coliseum-ban, Dallasban tartja első koncertjét úgy, hogy Tommy és Stevie “tiszta”.

Februárban Stevie beadja a válópert.

Szeptemberben Eric Clapton-al, Phil Collins-al, B.B. King-el és Albert King-el játszik együtt Stevie.

Október 13-án egy éve, hogy Stevie nem iszik alkoholt. Egyáltalán. Soha nem esett vissza.

 

1988

Tévészereplések, MTV (Stevie’s Wonder’s Characters), Showtime.

Jam Session a New Orleans Jazz & Heritage Festival-on, ahol fellép még B.B. King, Albert Collins és Katie Webster.

Stevie elválik Lennytől.

 

1989

 

Januárban a Double Trouble fellép Goerge Bush beiktatási ünnepségén Washingtonban.

Megjelenik az In Step június 6.-án. Ez az első “tiszta” lemez. A Crossfire óriási sláger lesz és ez meghozza Stevie következő Grammy-díját a “legjobb kortárs blues felvétel” kategóriában.

A Double Trouble és Jeff Beck együtt koncertezik és a csapat ismét feltűnik az Austin City Limits műsorban.

 

1990

Stevie a az MTV Unplugged műsorában 3 számot játszik. Felveszik testvérével a Family Style című lemezt mely egy évvel később jelenik meg.

Két hónapos turné Joe Cockerrel.

Mind az öt megjelent album aranylemez lesz (több, mint 500.000 eladott példány)

 

Augusztus 25.-én és 26.-án Robert Cray, Eric Clapton és Buddy Guy együtt koncerteznek Alpine Valley-ban, 30.000 ember előtt. 27-án éjjel egykor Stevie helikopterre ül négy másik emberrel, hogy Chicagoba menjenek, de nemsokkal egy óra után a sűrű ködben beleütköznek egy dombba. A nyomozás megállapítja, hogy a pilóta hibázott.

Valamennyien meghaltak.

 

Stevie-t szűk körben temetik el Dallasban, augusztus 31-én a Laurel Land temetőben. A gyászolók között található Dr. John, Billy Gibbons, Buddy Guy, Bonnie Raitt, Ringo Starr és Stevie Wonder.

A kápolnán kívül 3000 ember vesz végső búcsút Stevie Ray Vaughantól.

 

Legyen a föld könnyű Neked, Stevie.

 

 

Köszönjük, és visszük tovább, előre, amit kell.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eoxtheselector.blog.hu/api/trackback/id/tr861344271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

king_aranarth 2009.08.28. 20:48:39

Az egyik legnagyobb volt. Nekem az Empty Arms a kedvencem tőle... Hallgasd (és hirdesd) a mától újra élő rockrádiót, a Pont.fm-et a 88.1-en, ott sokszor beleszaladhastz SRV-be!

Kaga · http://autostat.hu/markatoertenetek 2009.10.30. 13:03:49

Én mégis arra töprengek, hogy helikopterrel lezuhanni nem olyan rossz halál... AZ égből aláhullva.

EOX The Selector · http://eoxtheselector.blog.hu/ 2009.10.30. 14:19:19

@Kaga: Igen, igazad van. Mondjuk messze jobb, mint amit mondjuk Rory Gallaghernek vagy Cseh Tamásnak kellett végigcsinálnia.
süti beállítások módosítása